избор на форма на обучение

Коя форма на обучение е по-подходяща за Вас – дистанционно обучение, присъствен курс, или смесена форма на обучение?

formi-na-obuchenie

Решението зависи от няколко фактора, като: на каква професия или ключова компетентност сте спрели своя избор, Вашето работно време, ангажименти извън работното място – лични или професионални, Вашите лични качества, и предпочитания.

По каква професия избрахте да се обучавате?

В зависимост от професията и специалността, която сте решили да изучавате, са подходящи различни форми на обучение.

а) За професии в областта на компютърните технологии – като например Електронна търговия, Компютърна анимация, компютърни системи или текстообработка, е много подходяща дистанционната форма на обучение. Тя Ви дава възможност в удобно за Вас време и на спокойстие да се отдадете в дълбочина на изучаваната материя пред личния си компютър.

б) За професии в сферата на туризма, икономиката и административното обслужване - като например Администратор в туризма, Камериер , Търговски Представител, консултант-Продавач или Касиер, са подходящи и трите форми на обучение.

в) За специализирани Курсове по ЗБУТ – Здравословни и безопасни Условия на Труд:  Най-използваната е дистанционната форма на обучение, или обучение под формата на 1- или 2-дневни семинари.

г) За специалности – занаяти – като например козметика, фризьорство или други, препоръчваме присъствено провеждане на занятията, или смесена форма на обучение. Дистанционно е уместно да се проведат теоретичните занятия, но за практическите, при които човек трябва да си “открадне” занаята – е задължителна присъствената форма.

Какво е работното Ви време?

Ако работите на пълен работен ден – тогава какво е Вашето работно време? Редовна смяна ли сте, или сте с постоянно променящи се смени? Ще имате ли възможността да се разберете с колегите така, че да можете да се сменяте с тях, докато трае курсът? Ако не смятате, че ще можете редовно да посещавате занятията, тогава за Вас е препоръчителна дистанционната или смесената форма на обучение.

Имате ли много допълнителни ангажименти извън работното място?

Ако работите и на втора работа, или често имате ангажименти, които не можете да отмените, след края на работното време - като например да се грижите за децата, и ако няма кой да Ви помага докато трае курсът – тогава присъствената форма, особено за по-продължителните курсове за придобиване на трета степен на професионална квалификация/минимум 960 учебни часа/ – ще бъде голямо предизвикателство за Вас. Ако имате възможност, и ако обучението го позволява – Ви препоръчваме да изберете дистанционната или смесената форма на обучение.

Вашите личностни качества :

Ако смятате, че сте организирана и мотивирана личност, и можете самостоятелно да седнете и да учите, без да се налага да имате постоянно преподавател до себе си; Ако вярвате, че ще имате вътрешната сила вкъщи вместо пред телевизора да седнете пред компютъра или над учебника – тогава дистанционното обучение е определено подходящо за Вас.

Вашите предпочитания :

Помислете си честно – кой вариант на обучение смятате, че ще Ви допадне най-много? За момент не мислете за въпросите, на които отговорихте по-горе, а просто се опитайте да чуете “вътрешния си глас”. Накъде накланя той Вашето мнение?

Отговорите на горните въпроси Ви препоръчват дистанционно обучение, но Вие все пак предпочитате традиционната класна стая? Тогава изберете присъствената форма на обучение. Не забравяйте, че за да се учи човек пълноценно и ефективно – трябва да се чувства спокоен с избора си, и обстановката да му е приятна. И, оставаме с надеждата, че ще успеете да намерите някой да Ви замести в допълнителните ангажименти, с които сте се заели, че ще успеете да настроите работното си време съгласно графика на курса, или – че ще се намери някоя отзивчива баба, която да погледа внучетата, докато мама и татко се обучават .